Polonya Vizesi
Polonya vizesi, Polonya’yı eğitim, çalışma veya gezmek amacıyla ziyaret eden Türk vatandaşlarının alması gereken bir tür izindir. Polonya bir Schengen ülkesi olduğu için temelde Schengen vizesine başvurulması gerekir. Polonya vize istiyor mu veya direkt Polonya vizesine mi başvurulmalı gibi pek çok kafa karıştıran konu vardır. Polonya’ya seyahat edecek olan Türk vatandaşları arasında umuma mahsus olan bordo pasaport sahiplerinin vize alması zorunlu iken, gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri için vize zorunluluğu yoktur.
Polonya Vizesi Nasıl Alınır?
Polonya vizesi almak isteyen vatandaşların, Polonya başkonsolosluğuna başvurması gerekir. Bu noktada vize başvuru sürecinin, gidiş amacınıza ve orada kalma sürenize göre de değişiklik göstereceğini söyleyebiliriz. 90 günden az olacak ziyaretlerde kişilerin Polonya Schengen vizesi (C tipi vize) alması gerekir. 90 günü aşan ziyaretlerde ise Polonya D tipi vize alınması zorunludur. kişilerin Polonya İstanbul konsolosluğuna veya Ankara Büyükelçiliğine başvurup, randevu oluşturması gerekir. Polonya vize başvuru formu ve beraberinde istenen belgeler tamamlandıktan sonra başvuru süreci tamamlanır.
Polonya oturum izni veya çalışma izni gibi işlemler vizenizi aldıktan sonra ülkede göçmenlik bürosuna başvurarak yapabileceğiniz işlemlerdir. Oturma ve çalışma izni için ekstra olarak başvuru yapmanız gerekir.
Polonya Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Polonya vizesi için gerekli evraklar nelerdir ve bunlar nasıl toplanır konusu son derece önemlidir. Vize başvurusunda bulunacak olan vatandaşların, istenen belge ve evrakları eksiksiz olarak tamamlaması gerekir. Müracaat sırasında gerekli olan belge ve evraklar:
- Seyahatin bitim tarihinden sonra 3 ay daha geçerliliği olan pasaport
- Polonya vize başvuru formu
- Daha önce alınmış Schengen vizesi varsa fotokopisi
- Vize talep dilekçesi
- Nüfus kimlik fotokopisi
- Biometrik resim 2 adet
- Tam vukuatlı olacak nüfus kayıt örneği
- Finansal durumu net biçimde gösteren belgeler (3 aylık hesap dökümü, maaş bordrosu, araç ruhsatı, tapu vb.)
- Seyahat için kullanılan uçak için biletler
- Konaklama için kullanılacak yerlerin rezervasyon bilgileri
- Evliyseniz evlilik cüzdanı
- Çalışanlar için; vize talep dilekçesi, SGK hizmet dökümü, izin belgesi, işe giriş bildirgesi, vergi levhası ve imza sirküleri, 3 aylık maaş bordrosu gibi
- İşverenlerden ek olarak; vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, 4B hizmet dökümü, faaliyet belgesi, şirket hesabının banka dökümleri vb.
- Devlet memurlarından ek olarak; görev kimlik kartı, çalışma belgesi ve bağlı olduğu kurumdan izin belgesi.
Polonya d tipi vize için gerekli evraklar da aşağı yukarı aynıdır. Kişilerin sadece başvuru formunda hangi tip vize için başvuru yaptığını belirtmesi gerekir.
Polonya Vize Randevusu
Polonya vize randevusu vize almak isteyen kişilerin, yetkili kurumlara belgelerini teslim etmeleri için gereklidir. Bu randevu işlemi Polonya Büyükelçiliğine ve Polonya Başkonsolosluğuna yapılır. Bu kurumların yanı sıra ayrıca yetkili kurumlar tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri üzerinden de online randevu alınabilir. Polonya vizesi için randevu alırken, seyahat tarihinize göre uygun bir tarihte randevu almanız gerekir. Randevu tarihinizden itibaren, vize başvurusunun incelenmesi ve onaylanması için yeterli sürenizin olması gerekir.
Kısa süreli ve turizm vize türlerinde büyükelçiliğine veya da başkonsolosluğa değil, vize başvuru merkezlerine müracaat etmeniz gerekir. Uzun süreli ve özellikle çalışma vizesi gibi vize türlerinde ise asıl yetkili kurumlardan randevu almanız ve belgelerini teslim etmeniz gerekir.
Polonya Vize Türleri
Polonya seyahatlerinde alınan farklı tip vizeler vardır. Kişinin ülkeyi ziyaret etme amacına göre vize türlerinden uygun olana başvurması gerekir. En popüler vize türlerinden biri de Polonya turist vizesi olmaktadır. Her yıl yüzlerce hatta binlerce Türk turist ülkeyi ziyaret etmektedir. Turist vizesinin yanı sıra diğer vize türleri:
- Polonya Ticari Ziyaret/Konferans Vizesi
- Polonya Transit Vize
- Polonya Kültürel ve Sportif Faaliyetler Vizesi
- Polonya Aile Ziyareti Vizesi
- Polonya Şoför Vizesi
- Polonya Eğitim ve Araştırma Vizesi
Yukarıda bahsettiğimiz vize türleri için aslında temelde Polonya schengen vizesi alınması gerekir. Polonya ziyaret amacı çalışmak olan kişilere verilen çalışma vizesi için ise daha detaylı bir başlık açılması gerekir.
Polonya Çalışma Vizesi
Polonya çalışma vizesi aynı zamanda D tipi olarak geçen ve Polonya’da 90 günden daha fazla kalmayı düşünen kişilerin almak zorunda olduğu vize türüdür. Bu vize sayesinde kişiler, Polonya’da faaliyet gösteren firmalarda çalışabilme ve oturum izni alabilme imkanları elde eder. Bu vize türü sadece konsolosluklar tarafından yürütülür ve Schengen vizesine göre biraz daha alması zordur. Özellikle çalışma vizesi alırken, bu alanda danışmanlık desteği veren firmalardan destek almanız sizler için çok yararlı olacaktır.
Polonya çalışma vizesine, orada faaliyet gösteren bir şirketten davet mektubu almış, konsolosluk tarafından belirlenmiş şartlara uygun ve suç kaydı olmayan kişiler başvurabilir. Bunlara ilave olarak şahısların bordo pasaportunun olması ve Polonya göçmen yasasına uygun olması mühimdir. Polonya çalışma vizesi için gerekli evraklar standart Schengen vizesi için gerekli evraklarla benzerlik gösterir. Ek olarak sadece sizlerden aşağıdaki evraklar istenecektir:
- Davetiye,
- Polonya’da yer alan işverenle yapılan iş sözleşmesi,
- İşverenin Polonya Çalışma Bakanlığı ve Bölge Müdürlüğü’ne vermesi gereken sorumluluk beyanı,
- Polonya Çalışma Bakanlığından alınan çalışma izni belgesi,
- Çalışacak olan kişinin, Polonya’daki işi yerine getirebileceğine dair yeterlilik belgesi (diploma, sertifika vb.)
Polonya Vize Başvurusu
Polonya vize başvurusu için Polonya Konsolosluğuna, Büyükelçiliğine veya konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş kurumlarla, vize başvuru merkezlerine gidilmesi gerekir. Vize başvuru merkezleri ve görevli seyahat acenteleri sizlere sadece başvuru sürecinde yardımcı olur. Onun dışında vize verilip verilmeyeceğine tamamen konsolosluk ve büyükelçilik karar verebilir. Konsolosluklar, 90 günden az seyahatler için verilen Schengen vize başvurularını aracı kurumlardan kabul edebilir. Ancak uzun süreli seyahatler için verilen d tipi vizelerde de konsolosluklara ve büyükelçiliklere mutlaka şahsen başvuru yapılması zorunludur.
Polonya vize randevu işlemi yapıldıktan sonra sizlerden istenen belge ve evrakları eksiksiz olarak tamamlamanız ve yetkili kurumlara teslim ettikten sonra sonuçlanmasını beklemeniz gerekir.
Polonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Polonya vizesi kaç günde çıkar merak edenler için net bir tarih vermemiz güçtür. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra ortalama 15-30 gün içinde çıkabilir. Bu yüzden seyahat tarihinizden en azından 1 ay öncesinde başvuru yapmanız sizin için çok daha iyi olacaktır. Yaşanabilecek aksaklıklar ve yoğunluk mutlaka hesaba katılmalıdır.
Polonya Vizesi Nereden Alınır?
Polonya vizesi başvuru işlemlerini, aldığınız vize tipine göre direkt konsolosluklara ve büyükelçiliklerle birlikte görevli seyahat acentelerine ve vize başvuru merkezlerine yapabilirsiniz. Ancak vizenin onaylanma işlemi tamamen konsoloslukların ve büyükelçiliklerin yetkisine girer. Yani başvurunuzu başka bir yere yapabilseniz de vizeyi alacağınız yerler Polonya konsolosluğu ve Polonya Büyükelçiliğidir. Başvuru sonrası Polonya vize sorgulama yaparak başvuru sonucunu öğrenebilirsiniz.
Polonya Vize Ücreti
Polonya vize ücreti başvuracağınız vize türüne göre değişiklik gösterecektir. Her yıl evraklar için istenen ücretler vesaire de değişmektedir. Vize ücretleri hakkında net bilgi almak ve başvuru sürecini daha iyi yönetmek için danışmanlık desteği alabilirsiniz. Bizleri takipte kalın
Sıkça Sorulan Sorular
Tek tip Schengen vizesi, Schengen ülkeleri olarak ifade edilen ülkelerin kendi aralarındaki seyahatlerinde kullandıkları bir vize türüdür. Schengen vizesine sahip olan Türk vatandaşları da bu ülkelere ve ülkelerin kendi arasında yapılacak seyahatler için izin hakkına sahiptir.
Polonya vizesi için başvuru yapılmak istendiğinde, bölgeye yapılacak olan ziyaret planından en az 15 gün öncesinde bu işlem yapılmalıdır. Zaten ziyaret başlangıç tarihine en az 3 ay olması halinde başvurunuz kabul edilmez.
Polonya vizesine başvururken kişilerden istenen şartlardan biri de banka hesabında belirli bir miktar para olmasıdır. Kişilerin banka hesap cüzdanının son 3 aylık hareketini içerek ve içinde en az 25.000 TL bakiyesi bulunması gerekir.
Polonya’da yaşayan birinden veya şirketten davetiye alırsanız, otel rezervasyonuz yaptırmanıza gerek yoktur. Bunun için size ziyaret mektubu gönderen kişinin konaklama ile ilgili bildirimde bulunması gerekir.