Schengen Vizesi

Schengen Vizesi Ülkeleri Hangileridir?

Schengen vizesi ülkeleri genel olarak Avrupa Kıtasında yer alan Schengen olarak ifade edilen bölgede bulunan ülkelerdir. Bu ülkeler aşağıda listelemiştir.

Schengen bölgesinde yer almadığı halde Avrupa Birliği’ne üye olduğu için yer alan ülkeler de bardır. Bunlar; Birleşik Krallık, İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs. Schengen kapsamında en kolay vize veren ülkeler hangileri ve schengen için vize almak isteyen Türk vatandaşlarının neler yapması gerek bilgi vermek istiyoruz.

Ülkelere Göre Schengen Vize Alım Süreci

Schengen ülkeleri arasında sizleri çok zorlayan veya da çok daha kolay vize veren ülkeler vardır. Belirli başlı şartlar ve koşullar konusunda her ne kadar her ülkenin standart olarak uyguladığı prosedürler vardır. Yine de kısa süreli seyahatleriniz için Schengen vizesi almak istediğinizde, aşağıdaki ülkeler üzerinden başvurmanız sizlere avantaj sağlar. En kolay Schengen vizesi veren ülke listesi aşağıdaki gibidir:

Litvanya

Litvanya schengen vizesi konusunda tercih edilebilecek ilk ülkelerden biridir. 2018 verileri göz önünde bulundurulduğunda, Litvanya’nın %98,7 oranında vize başvurularını olumlu onayladığı bilinmektedir. Ek olarak Litvanya üzerinden daha az kişi başvurduğu için, bekleme süresi de daha kısa olur.

Estonya

Listenin ikinci sırasında yalnızca %1,6 oranında olumsuz dönüş veren Estonya yer alıyor. Baltık ülkeleri arasında öne çıkan Estonya schengen vizesi alabileceğiniz en kolay ülkelerden biri diyebiliriz.

Finlandiya

Finlandiya schengen vizesi için %1,7 olumsuz geri dönüşe sahiptir ve bu bakımdan da vize veren ülkeler arasında 3. sırada yer alır. Ancak başvuru sırasında istediği belgeleri de gözden geçirmeniz gerekir. Bu belgelerin sizleri zorlayacağını belirtmemiz gerekir.

Yunanistan

Yunanistan schengen vizesi konusunda en çok başvuru alan ve diğer ülkelere göre nispeten vize almanın kolay olduğu bir ülkedir. Türkiye’nin denizden komşusu Yunanistan, her yıl binlerce turist ağırlar. Alınan son verilere göre başvuruların %95,1’ini olumlu yanıtlamıştır.

Schengen Vizesi Şartları Nelerdir?

Schengen vizesi şartları kişilerin bu vizeye başvurması ve olumlu sonuç alması için yerine getirmesi gereken kurallardır. Buna göre kişilerin seyahati öncesinde bilmesi gereken ve vize başvurusu yaparken uyması gereken şartlar şöyledir;

  • Birden fazla ülkeye gidecek olan kişilerin, konaklama olarak en fazla kalacakları ülkenin konsolosluğuna veya da büyükelçiliğine başvurması gerekir.
  • Vize almak için randevu oluşturduğunuzda, sizlerden talep edilen belgeleri bizzat teslim etmeniz gerekir.
  • Seyahatinizde bir sorun veya da aksaklık olmaması için mutlaka en az 15 gün öncesinde randevu almanız gerekir.
  • Aşağı yukarı tüm Schengen ülkeleri aynı şartları sunar. Bazıları daha titiz davranırken bazıları ise anlayışlıdır.
  • Schengen vizesi için istenen belge ve evraklar aşağı yukarı aynı olsa da sizler yine de hangi ülkeden başvuracaksanız, ona göre tekrar inceleme yapmalısınız.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Schengen vizesi gerekli belgeler eksiksiz olarak tamamlandığında, kişilerin vize başvurularının kabul edilmemesi çok düşük bir ihtimaldir. Yetkili kurumlara bizzat teslim edilmesi gereken bu belgeler, aşağıdaki gibidir;

  • Kişi tarafından doldurulmuş vize başvuru formu
  • Kişinin yüzünün net bir şekilde göründüğü ve yakın zamanda çekilmiş 2 adet biometrik resim
  • Pasaport (kalkış tarihinden itibaren 3 ay daha geçerliliği olan ve en az 2 boş sayfaya sahip). Ayrıca daha önce alınmış pasaportların tüm kopyaları
  • Bölgeye gidiş dönüş uçak bilgileriniz
  • Kalacağınız ülkede ve ziyaret edeceğiniz ülkelerde nerede konaklayacağınıza dair bilgiler
  • Seyahatiniz süresince kapsamı olan ve 30.000 EURO teminata sahip seyahat sağlık sigortası poliçesi
  • Seyahatiniz boyunca planladığınız tüm konaklama, aktivite için yeterli geçim paranızın olduğunun kanıtı.
  • Çalışanlar, iş verenler, çocuklar ve öğrenciler için ekstra belgeler talep edilir.

Schengen vizesi evrakları yukarıdaki gibidir. Ancak bunlara ek olarak ülkelerin kendi istediği farklı belge ve evraklar olabilir. Bu yüzden hangi ülkeden vize alacaksanız buna göre araştırma yapmanı gerekir. Buna ek olarak seyahatinizin amacına göre de sizlerden ayrıca belgeler talep edilebilir. Bunları eksiksiz olarak tamamlamanız ve randevu tarihinizde yetkili kurumlara mutlaka teslim etmeniz gerekir. Vize randevusu aldığınız, konsolosluklara ve büyükelçiliklere bizzat belgeleri teslim etmelisiniz.

Schengen Vize Başvurusu

Schengen vize başvurusu yapmak istiyorsanız, yukarıda belirttiğimiz belgeleri eksiksiz olarak tamamlamanız ve bizzat diplomatik yetkililere teslim etmeniz gerekir. Başvuracağınız vize türüne göre sizlerden ekstra belge istenebileceğini de unutmamalısınız. Bilgi alırken daha spesifik şekilde kendinizi anlatmanız ve bu doğrultuda arama yapmanız gerekir. Schengen başvuru sürecinde istenen belgelerin eksiksiz ve doğru olması çok önemlidir. Ancak bu koşullar altında başvurunuzun onaylanma ihtimalini artırabilirsiniz.

Schengen Vize Türleri

Schengen turist vizesi başta olmak üzere birçok farklı türde vize vardır. Schengen vizelerinde, ayrım çoğunlukla kişilerin bölgede kalma süresine ve kaç kez giriş çıkış yapacağına göre belirlenir. Buna ek olarak çalışma, aile ziyareti gibi farklı türler de vardır. Bilinen en önemli Schengen vizelerinin türleri şöyledir;

  • A Tipi (Havaalanı Transit): Schengen bölgesinde yapılacak olan uçuşlarda kullanılır. Başka bir ülkeye giderken, bu bölgelerden geçmeniz halinde, havaalanında kullanılır. Başka hiçbir yerde bu vize kullanılamaz.
  • C Tipi (Kısa Süreli Kalma): En çok başvurulan vize türlerinden biridir. 180 güne kadar olan süreçte 90 günlük bir kalma süresi tanır. Tek girişli veya da çift girişli olabilir.
  • D Tipi (Uzun Süreli Kalma): Aslında D tipi vize, Schengen dışıdır. Kişilerin ülkede 90 uzun süre kalması gereken durumlarda alınır. Ulusal vize olarak da bilinir.

Çok girişli Schengen vizesi kişilerin istedikleri kadar ülkeye giriş çıkış yapmasını sağlar. Tabi bu giriş çıkışlar yine vizenin süresince geçerlidir.

Schengen Vizesi ile Çalışmak

Schengen vizesi ile çalışmak hangi ülke üzerinden başvurursanız başvurun mümkün değildir. Çünkü kısa süreli schengen vizesinde 90 güne kadar seyahat izni verilir. Bu süre zarfında da kişilerin ülkede çalışması ve para kazanması yasal değildir. Uzun süreli olarak ülkede çalışmak isteyen kişilerin, ulusal vizeye veya da d tipi uzun süreli vize başvurması gerekir. Schengen çalışma vizesi vardır ancak bir ülkede aldığınız bu vizeyi, diğer Schengen ülkelerinde kullanamazsınız. Sadece almış olduğunuz ülkeyi kapsayan bir vizedir.

C tipi schengen vizesini alan biri ancak gönüllü işlerde çalışabilir ve bu yolla para kazanabilir. Resmi olarak o ülkede çalışma hakkı bulunmaz. Eğer bu bölgede çalışmak istiyorsanız, bölgede kendinize uygun bir iş bulmalı ve iş sözleşmesi yapmalısınız. Bunu yaptıktan sonra o ülkenin şartları doğrultusunda ulusal vizeye başvurabilirsiniz.

Schengen Vizesi Açıldı Mı?

Schengen vizesi açıldı mı sorusu, pandemi süreci ile birlikte gündemimize girdi. Bilindiği gibi pandemi sürecinde birçok ülke kapılarını kapadı ve vize başvurularını durdurdu. Schengen bölgesinde yer alan ülkeler de aynı şekilde Schengen vizesi başvurularını askıya aldı diyebiliriz. Şu anda pandemi bitmese de pek çok ülke koşulları biraz gevşetti ve tekrardan vize başvurusu almaya başladı. Schengen bölgesinde yer alan ülkeler de aynı şekilde artık vize başvurusu alıyor. Tabi süreçten kaynaklı olarak inanılmaz yoğunluk olduğunu ve kurumların daha titiz davrandığını belirtmemiz gerekir.

Schengen Vizesi Süresi

Schengen vizesi süresi başvurulan vize tipine göre değişir. Uzun ve kısa süreli olmak üzere iki tip vize vardır. C tipi yani kısa süreli vize de 180 güne kadar yapılan seyahatlerinizde kullanabileceğiniz 90 günlük bir seyahat hakkınız vardır. D tipi Schengen vizesi ise 90 günden olan seyahatler için verilen bir vizedir. Aslında ulusal vize olarak ifade edilen şey, D tipi vizedir. Schengen vizesi kaç yıllık veya da yıllık olarak verilir mi sorusu da çok sorulur. 2 yıllık ve 5 yıllık olarak verilen Schengen vizeleri vardır. Ancak bunların alınması çok da kolay değildir. 5 yıllık vize, konsoloslukların inisiyatif alarak vermiş olduğu bir vizedir. Türkiye’de tanınan ve sempati duyulan, güvenilir kişilere verilebilir. Vizeniz kaç yıllık olursa olsun ülkede kalış süreniz sınırlıdır. Sürekli kalımlar için, o ülkede oturma izni almanız gerekir.

Schengen Vizesi Almak Zor Mu?

Schengen vizesi almak zor mu veya da süreç tam olarak nasıl yürütülürse, kolay vize alınır herkesin merak ettiği detaylardır. Schengen kapsamında yer alan ülkelerin büyük çoğunluğu, diplomatik ve siyasi olarak güçlü, gelişmiş ülkelerdir. Bu tip ülkeler, daha disiplinli ve ülkelerine giren kişiler konusunda çok daha titizdir. Bu doğrultuda da vize alma süreci zor olabilir. Schengen kapsamında yer alan ülkeler için alınan vizelerde kolay veya da zor olan ülkeler vardır. Yukarıda kolay vize alabileceğiniz bazı ülkelerden bahsettik. Vize başvurularını en fazla reddeden ve alım süreci zor olan ülkeler ise Fransa, Danimarka, İsveç ve Norveç olmaktadır.

Schengen vizesi alım sürecini zorlaştıran veya da kolaylaştıran bir diğer etmen ise başvurduğunuz vize tipidir. Kısa süreli vizelerin alımı her zaman daha kolaydır. Sizlerden talep edilen belge ve evrakları, eksiksiz olarak diplomatik yetkililere teslim etmeniz halinde, vize başvurunuzda sorun çıkmayacaktır. Tabi gerekli şartları yerine getirmeniz, ülkeye gidiş amacınızı doğru şekilde ifade etmeniz de önemli etmenlerdir.

Schengen Vizesi Ücreti

Schengen vizesi ücreti hangi ülkeden vize alacağınıza ve başvurduğunuz vize tipine göre değişir. Ortak bir vize uygulaması olsa da her ülkenin koşulları ve vize verme süreci farklı olabilir. Tüm bu süreçteki farklılığın yanı sıra talep edilen vize ücretleri de değişir. Kişinin çalışan, öğrenci, işveren veya da ev hanımı olmasına göre de farklı fiyatlandırma söz konusudur. Tüm bu ayrıntılar dikkate alınarak, vize ücretleri belirlenir. Schengen vize ücreti hakkında daha fazla bilgi almak istediğinizde, vize başvuru merkezleri, diplomatik yetkililer ve danışmanlık firmaları ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Schengen Vizesi Danışmanlık Hizmeti

Vize Schengen bölgesinde yer alan ülkeler için son derece önemlidir. Bu bölgede yer alan ülkelere giriş için almanız gereken vizenin, başvuru sürecinde çok dikkat etmeniz gerekir. Süreci ne kadar başarılı ve etkili yürütürseniz, sizlere o kadar fayda sağlar. Kısa sürede istediğiniz gibi vizeyi alabilir ve seyahat edebilirsiniz. Vize sürecinin kolaylaşması ve başvurularınızın onaylanma şansının artırılması için, başvuru sürecinde danışmanlık desteği alabilirsiniz.

Schengen vizesi danışmanlık desteği ile birlikte, başvuru sürecinde nelere dikkat etmeniz, nasıl bir yol izlemeniz gerektiği gibi konularda destek alabilirsiniz. Böylece başvurunuzun onaylanma süreci çok daha rahat ve aslında olumlu geçer. Sonuç olarak sizlere verilen profesyonel hizmetle birlikte daha kontrollü ve dikkatli olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Schengen bölgesinde yer alan ülkelerden birinde vatandaşlığı bulunmayan ve bu ülkelere giriş yapmak için vizeye başvurması gereken herkes diyebiliriz. Başta Türk vatandaşları olmak üzere Schengen bölgesinde yer almayan ve vizeye tabi olan 103 ülke vatandaşı schengen vizesine başvurabilir.

Vizesi için yaptığınız başvuruların, seyahatinizden en az 15 gün öncesinde olması gerektiğini söyleyebiliriz. En az 15 en fazla 6 ay öncesinde başvuru yapılabilir.

Birçok ülkeyi aynı andan gezmek isteyenler için Schengen başvurusu, ilk girilecek olan ve en çok vakit geçirilecek olan ülkenin diplomatik elçiliklerine yapılır. Hazırlamış olduğunu belgeler, bu ülkenin vize koşullarına göre olmalı ve bu ülkenin büyükelçilikleri ile konsolosluklarına teslim edilmelidir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi ilk olarak hangi ülkeden Schengen bölgesine giriş yapacaksanız, o ülkenin diplomatik temsilciliklerine başvurmanız gerekir. eğer bölgedeki başka bir ülkede daha uzun süre kalacaksanız, bu durumda o ülkeye başvuruda bulunmalısınız.

Bölgeye kaç kez giriş çıkış yapabileceğiniz, almış olduğunuz vizedeki giriş sayısına göre belirlenir. Tek girişli vizelerde, doğal olarak tek giriş yapma hakkınız vardır. Çift veya çoklu girişli vizeler de ise birden fazla giriş yapma hakkınız olur.

Schengen bölgesinde yer alan ülkeler için vize başvurusunda bulunmak istediğinizde, birçok ülke bizzat elden teslimatı zorunlu kılmıştır. Ülkelerin yetkili konsolosluklarına ve büyükelçiliklerine, sizlerden talep edilen belgeleri bizzat teslim etmeniz gerekir.

Schengen bölgesinde yer alan ve uzun süreli olarak ziyaret edilmek istenen ülkeler için ulusal vize başvurusunda bulunulması gerekir. Ulusal vizeye sahip olan kişiler de yalnızca o ülkede gezme ve bulunma hakkına sahiptir.